"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

piątek, 18 października 2013

Zrazy z ogórkiem i papryką

Dziś po staropolsku :) zrazy z ogórkiem doprawiane dobrą wyrazistą musztardą :)  Wyszły genialnie :D mięsko soczyste, smaki idealnie się ze sobą łączą, polecam :) Ja zaspokoiłam męskie podniebienia :)







- 1 kg mięsa mielonego
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki dobrej musztardy,
- łyżka bazylii suszonej,
- łyżka lubczyku suszonego,
- szczypta suszonej papryki,
- 1,5 łyżki natki pietruszki, najlepiej świeżej,
- sól, pieprz


Dodatkowo do nadziewania:

- ogórki konserwowe,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża cebula pokrojona w piórka,
-  ok. 3 łyżki musztardy, której używaliśmy do masy mięsnej.


Mięso mieszamy dokładnie z cebulką pokrojoną w drobniutką kostkę, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, musztardą i wszystkimi ziołami i przyprawami. Wyrabiamy do uzyskania dobrze połączonej masy. Z mięsa formujemy placki wielkości dłoni (najlepiej wyrabiać je mokrymi lub naoliwionymi dłońmi, żeby się mięso nie przyklejało). Placek smarujemy odrobiną musztardy, kładziemy ćwiartkę ogórka, pasek papryki i kilka piórek cebuli i zawijamy w dłoniach. Smażymy na kilku łyżkach oleju. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i moją ulubioną sałatką z pomidorów i oliwek :)




środa, 9 października 2013

Pizza

Uważam, że to najlepsze ciasto do pizzy jakie kiedykolwiek robiłam. Polecam je również ze względu na fakt, że nie trzeba na nie bardzo długo czekać :) Proste w przygotowaniu, zawsze się udaje:) Ja znalazłam je na stronie mojewypieki.com :) A dodatki to kwestia niezwykle indywidualna :)



- 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli

Są to składniki na około 3 spody o średnicy 30 cm. Ja zawsze robię podwójną porcję :)  Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn).
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

Spód należy posmarować sosem pomidorowy i oprószyć oregano lub innymi ulubionymi przyprawami. Na mojej pizzy znalazły się;
- wędzona kiełbasa,
- kukurydza,
- pieczarki,
- papryka,
- cebula
- oliwki,
- duuuużo sera :)

Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 250*C. 





Kurczak egzotyczny

Danie jednogarnkowe, szybkie, proste w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo dobre zarówno na gorąco jak i na zimno :) Z ryżem, chlebem, co kto lubi :)

- 4 piersi z kurczaka,
- 1 kapusta pekińska,
- 1 papryka czerwona,
- puszka pędów bambusa,
- 2 marchewki,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki keczupu,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + trochę wody do rozrobienia

Mięso pokroić w cienkie plasterki, posolić i popieprzyć, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ok 15 minut. Kiedy jest usmażone należy je wyciągnąć a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa (kapustę, marchewkę-startą na dużych oczkach, paprykę pokrojoną w cienki plasterki, bambusa). dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie do warzyw dodajemy mięso i keczup, mieszamy delikatnie i nadal dusimy. Kiedy smaki przejdą a warzywa są wystarczająco miękkie wlewamy mąkę rozrobioną w wodzie, mieszamy gotujemy chwilę i gotowe :) Podawać można z ryżem, chlebem, a nawet samo :)


Tiramisu w pucharkach

Bardzo lekki włoski deser, w którym słodycz kremu z jajek i serka mascarpone przenika się z gorzkim smakiem kakao i mocnej kawy :) Uwielbiamy :)

- 250 ml śmietany kremówki,-
- 200 g serka mascarpone (ja użyłam ricotty, która nie jest tak bardzo tłusta, a też idealnie nadaje się do kremu),
- 6 żółtek,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 80 ml likieru amaretto lub rumu,
- 200 ml bardzo mocnej kawy,
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- kakao





Przelewamy ostudzoną kawę do płytkiej miseczki i dodajemy alkohol, moczymy w niej krótko biszkopty, żeby się nie rozpłynęły. Dno pucharków wykładamy biszkoptami. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone lub ricottę, cały czas ubijając aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę, którą następnie dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z serkiem. Tiramisu mieszamy delikatnie ale dokładnie. Na nasączonych biszkoptach rozsmarowujemy krem i posypujemy kakao, układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Schładzamy w lodówce 3-4 godziny, przed podaniem posypujemy grubą warstwą kakao.




sobota, 5 października 2013

Schabowe z pieczarkami i serem camembert

Ulubione danie mojego męża to nasz narodowy polski schabowy :) postanowiłam go trochę zmodyfikować, żeby nie było monotonnie :)

Składniki :
- 1 kg schabu bez kości,
- 30 dkg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- ser camembert 1 krążek,
- pieprz cytrynowy,
- pieprz czarny,
- sól,
- bułka tarta,
- jajko,
- mąka.

Schab rozbijamy jak na zwykła kotlety, doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Odkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie na oliwie dusimy drobno pokrojoną cebulkę i pokrojone w kostkę pieczarki. Odparowujemy z nich wodę doprawiając solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są gotowe nadziewamy nimi nasze kotlety. Na połowie kotleta kładziemy mniej więcej łyżkę pieczarek a na to plaster sera camembert. Składamy na pół, starając się skleić w taki sposób, żeby zawartość nie wypadła:) Obtaczamy w mące , jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Możemy podać je np. z kalafiorem.