"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

sobota, 28 grudnia 2013

Rogaliki karnawałowe

Dopiero skończyły się Święta, a już wielkimi krokami zbliża się Sylwester:) czas pomyśleć o przygotowaniu menu na sylwestrowe przyjęcie, myślę, że po świątecznym szaleństwie idealne będą bardzo lekkie i delikatne rogaliki karnawałowe :)



Składniki:

- 1 l mąki pszennej
- 7g drożdży w proszku 
- 4 jajka
- 150 ml cukru  
- 150 g margaryny
- 375 ml letniego mleka 
- kilka łyżek cukru pudru o posypania

Zaczynamy od roztopienia margaryny, następnie w dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Dodajemy po kolei: 3 jaja i cukier, mleko, margarynę, za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika lekko mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Na stolnicy każdą porcje ciasta rozwałkować (podsypując mąką) na okrąg grubości około 2 cm. Tak przygotowany okrąg tniemy na trójkąty, na każdy kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy począwszy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Smarujemy rogaliki białkiem i pieczemy w 200*C przez 15-20 minut. 






piątek, 20 grudnia 2013

Muffiny czekoladowe

Mój ulubiony szybki przepis na muffiny :) Jeśli je ozdobimy będę idealnie wyglądały na Świątecznym stole :)  a możemy również zrobić komuś słodki prezent ;)







Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki,
-  1/2 szklanki ciemnego kakao,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 jabłka,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego,
- tabliczka białej czekolady
- tabliczka ciemnej czekolady



Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz szczyptę soli mieszamy w misce. Do suchych składników dodajemy dwie łyżki masła i rozcieramy w palcach do powstania kruszonki. Szatkujemy 1/2 tabliczki białej i pół tabliczki ciemnej czekolady i dodajemy do suchych składników. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce. W drugim naczyniu mieszamy jajka, mleko, jabłka i aromat śmietankowy. Dodajemy mokre składniki do suchych i krótko mieszamy tak aby składniki zwilgotniały i połączyły się. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 160*C, a w piekarniku z trybem góra - dół w 180*C przez około 25 minut.



Muffiny możemy ozdobić kremem, lukrem białym lub kolorowym, wedle naszych upodobań i jest to kwestia bardzo indywidualna :)



Szynka w glazurze z karmelizowanymi pomarańczami

Szynka w glazurze z miodu w połączeniu z karmelizowanymi na cukrze waniliowym pomarańczami to idealna propozycja na Świąteczny obiad. Świetnie smakuje, pachnie i chyba dobrze wygląda :) Polecam!!! :)








 Składniki:
- 1,5 kg szynki,
- 1/4 szklanki oleju,
- sól, pieprz,
- łyżeczka kminku,
- 6-8 piórek czosnku,
- łyżeczka ziaren jałowca,
- 3-4 listki laurowe


Składniki na glazurę:
- 1/4 szklanki miodu,
- łyżeczka sosu sojowego,
- pół łyżeczki octu winnego,
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.


Składniki na karmelizowane pomarańcze:
- 2-3 pomarańcze,
- torebka cukru waniliowego,
- 1/2 kostki masła




Szynkę nacieramy solą i pieprzem, następnie rozgniecionym czosnkiem i kminkiem. Wkładamy do brytfanki, podlewamy olejem, obsypujemy jałowcem i obkładamy listkami laurowymi. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na około 1 godzinę. W tym czasie Podgrzewamy wszystkie składniki glazury w rondelku, żeby się połączyły, cały czas mieszają. Po godzinie odkrywamy szynkę oblewamy połową glazury i bez przykrycia pieczemy około 20 minut, po tym czasie zalewamy drugą połową glazury i znów zapiekamy. Z glazurą pieczemy w 150*C.




Kilka minut przed końcem pieczenia szynki przygotowujemy pomarańcze. Obieramy je i kroimy w plasterki grubości około 0,5 cm, nie mogą być zbyt cienkie, żeby nie rozpadły się podczas karmelizowania. Na patelni rozgrzewamy masło rozpuszczając w nim cukier waniliowy. Kiedy masło i cukier się roztopią układamy plastry pomarańczy i obsmażamy je z obu stron na małym ogniu, żeby się nie przypaliły. Należy kontrolować też stan masła, bo z cukrem może się troszkę szybciej przypalać. Gotowe pomarańcze układamy na półmisku, a na nich kładziemy szynkę i chyba nie potrzeba, żadnej innej dekoracji :)



środa, 18 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne

Bardzo szybkie pierniczki "na ostatnią chwilę":) Ja zrobiłam je dopiero w tym tygodniu, są pyszne :)





Składniki
- 2,5 szlanki mąki,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1,5 kostki miękkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- cukier waniliowy,
- 3 płaskie łyżeczki kakao,
- przyprawa do piernika



Mąkę wymieszać z solą. Mikserem połączyć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Z gotowego ciasta uformować dwie kule i włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciasteczka i ułożyćna wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoty kolor przez 10-15 minut. Gdy ciasteczka przestygną zrobić lukier. dekorować w dowolny sposób :)