"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

piątek, 14 listopada 2014

Krem z dyni

Sezon dyniowy rozpoczęty, uwielbiam :) Dziś zapraszam na pyszną i zdrową oraz rozgrzewającą zupę dyniową z prażonymi pestkami dyni i słonecznika :)




Składniki:
- 1 dynia 1,5-2 kg,
- 2 duże cebule,
- 5-6 ząbków czosnku,
- dwie średnie marchewki,
- oliwa,
- pieprz cayenne,
- gałka muszkatałowa,
- kminek,
- ziele angielskie mielone,
- sól

Dynię myjemy kroimy na cztery części i pieczemy w 200°C do miekkości w łupinie. Po wystudzeniu obieramy.
W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, marchewki w plastry i czosnek. Dusimy t o na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy wedle uznania :) Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy wodą, żeby przykryć zawartość :) Gotujemy, żeby wszystko było miękkie, wtedy blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i uprażonymi pestkami dyni i słonecznika