"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

czwartek, 22 stycznia 2015

Greckie pulpeciki z sosem czosnkowym

Przepyszne pulpeciki z ziołami, pieczone - nie smażone :) rewelacyjnie smakują Polecam wszystkim :)


Na pulpety:
- ok 1 kg mięsa mielonego,
- 250 g sera feta,
- spory pęczek pietruszki,
- solidna garść rukoli,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju

Bułkę moczymy w mleku przez około 10-15 minut lekko ją odciskamy, dodajemy do zmielonego mięsa. Cebulkę siekamy w drobniutką kostkę, zioła również i wszystko dodajemy do mięsa. Ser rozkruszamy w rękach, dodajemy olej, sól i pieprz do smaku. Całą masę mieszamy rękami bardzo dokładnie, żeby wszystkie składniki się idealnie połączyły. Proponuję dodać niewiele soli lub w ogóle jej nie dodawać, ponieważ ser jest bardzo słony. Z gotowej masy formujemy kuleczki, najlepiej mokrymi rękami, żeby się nie kleiły i układamy obok siebie na uprzednio wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
Pulpety pieczemy około godzinę w 190*C. Jeżeli ktoś woli bardziej przypieczone można na chwilkę przełożyć je na patelnię, zalać sosem powstałym podczas pieczenia i poddusić jeszcze :) 


Sos czosnkowy:
- 1 kubek jogurtu naturalnego,
- czosnek - ilość dowolna w zależności od upodobań ( ja dałam całą sporą główkę)
- sól, pieprz

Czosnek przeciskamy przez praskę do jogurtu doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i schładzamy przed podaniem.


SMACZNEGO!!! :)

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Złote kopytka z ziołową salsą

Kopytka! Pyszne, proste i to chyba wystarczy :)



Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych, przeciśniętych przez praskę,
- ok 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól i pieprz


Z ziemniaków, mąki pszennej oraz ziemniaczanej, jajek i przypraw zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest zbyt wolne można podsypywać je mąką. Z gotowej masy formujemy wałek i kroimy go w romby. Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez chwilkę do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy delikatnie zostawiamy do odcieknięcia na sitku rozgrzewając w tym czasie na patelni 3 łyżek masła. Kopytka wrzucamy na rozgrzane masło i obsmażamy z obu stron na złoto.


Salsa ziołowa:
- szczypiorek,
- świeża mięta,
- bazylia,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- ząbek czosnku,
- oliwa,
- cytryna,
- sól,
- pierz


Zioła siekamy, cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę, rozgniatamy ząbek czosnku, dodajemy oliwę trochę soku z cytryny sól, pieprz i mieszamy.

Gotową salsą polewamy nasze kopytka.
 

niedziela, 11 stycznia 2015

Schabowy pod chmurką ze smażonymi na złoto kopytkami i salsą ziołową :)

Dziś przepis na schabowego inaczej :) Kotlet schabowy cieszy się chyba w każdym domu dużym uznaniem :) ja postanowiłam go trochę urozmaicić, żeby nie był taki ''zwyczajny'' :)



Składniki na kotlety:
- lekko rozbite kotlety ze schabu (ja miałam 10),
- bułka tatra,
- 2 jajka,
- mąka,
- trochę mleka,
- sól,
- pieprz.


Kotlety doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w jajku rozmieszanym z odrobiną mleka i w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju powoli, żeby równomiernie się zrumieniły i były dobrze dosmażone.

Gotowe kotlety układamy obok siebie na blaszce.
 

''Chmurka'' :) :
- dwie garście suszonych grzybów,
- dwie cebule
- sól,
- pieprz
- ser topiony w plastrach ja użyłam emmentalera

Grzyby zalewamy ciepłą wodą, do przykrycia, odstawiamy na około pół godziny. Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę smażymy na oliwie w rondelku, żeby się lekko zeszkliła. Dodajemy pokrojone grzybki, dusimy przez chwilę cały czas mieszając i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać pół kostki rosołowej. Kiedy sos się zredukuje, będzie gęsty nakładamy grzyby na każdy kotlet i przykrywamy plastrem sera. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy ok 10-15 minut, żeby serek się ładnie roztopił.

Podajemy z kopytkami zrumienionymi na złoto (przepis tutaj http://widelcempisane.blogspot.com/2015/01/zote-kopytka-z-zioowa-salsa.html ) , salsą ziołową i najprostszą na świecie sałatką z pomidorów :)




Sałatka z pomidorów:
- 3 pomidory,
- oliwki,
- 2 cebule,
- bazylia,
- oliwa,
- sól,
- pieprz

Pomidory i cebulę kroimy w kostkę, oliwki w plasteki, polewamy oliwą posypujemy świeżą bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe!!! :)