"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

czwartek, 24 stycznia 2013

Muffinki dwukolorowe z niespodzianką

Swoją przygodę z blogiem postanowiłam rozpocząć od muffin. Są one szybkie, proste w wykonaniu i chyba każdy z nas je uwielbia:)  A te dodatkowo kuszą niespodzianką :)


Składniki na ok 24 muffiny:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- ok 180 g śmietany,
- 10 łyżek oleju,
- 4 połówki brzoskwiń z puszki (można użyć świeżych),
- 2 łyżki kakao,
- tabliczka gorzkiej czekolady.

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać ją z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnych białek dodajemy żółtka, nie przestając ubijać, następnie śmietanę, a na końcu olej. Ciasto, które otrzymamy będzie miało konsystencję bardzo płynną. Łączymy ze sobą zawartość obu misek, dodając sypkie składniki do płynnej masy. Kiedy całość jest dokładnie połączona rozdzielamy ją do dwóch misek po połowie. Do jednej części dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a do drugiej kakao i pokruszoną czekoladę. Foremki wypełniamy masami pół na pół. Muffiny pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz