"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

piątek, 5 kwietnia 2013

Tarta ze szpinakiem





CIASTO:
- szklanka mąki,
- 1/3 kostki masła,
- 150 g twarogu,
- jajko,
- sól.

FARSZ:
- paczka mrożonego szpinaku,
- 1 cebula,
- ok. 5 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki masła,
- 2 pomidory,
- 1 serek brie,
- 1/2 kostki fety.

Masło posiekaj z mąką, dodaj twaróg, szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto i włóż je na godzinę do lodówki, potem cienko rozwałkuj. Formę na tartę wysmaruj masłem i wyklej ciastem. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 20 minut. Rozmroź szpinak, odciśnij z nadmiaru wody. Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaj szpinak. Przypraw dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Masę przełóż na ciasto, rozłóż pokrojone w plastry pomidory i pokrojone w plasterki sery. Pomidory należy oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Całość należy włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz