Składniki wzorek :
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki
- 20g miękkiego masła
- ewentualnie barwniki spożywcze
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 60g stopionego masła
- 3 łyżki kakao
- cukier puder ( do posypania)
Składniki na masę :
- 200ml śmietanki 30%
- 120g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- maliny
Przygotowanie wzorek :
Do miseczki wlej białko. Dodaj mąkę i cukier puder. Energicznie wymieszaj na gładką masę. Dodaj masło i połącz dokładnie składniki. Ciasto możesz podzielić na porcję i dodać po kropelce barwników spożywczych. Przy pomocy dekoratora wyciskaj dowolne kształty :) Gotową formę możesz schłodzić w lodówce na czas przygotowywania biszkoptu :)
Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę z wzorkami. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut.
Przygotowanie masy :
Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubij. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Całość włóż do lodówki.
Przygotowanie rolady :
Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Delikatnie ściągnij papier na którym był pieczony biszkopt. ( uważaj żeby nie naruszyć wzorków). Biszkopt zwiń ze ściereczką do przestygnięcia. Następnie posmaruj kremem śmietanowym, poryp malinami i zwiń roladę. Zwijaj od strony na której nie ma zworka. Całość włóż do lodówki na minimum 3 godziny. ( najlepiej na całą noc)




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz