Składniki:
- około 1 kg porzeczek czarnych i czerwonych (pół na pół ),
- 2 cukry waniliowe,
- 2 duże jogurty naturalne gęste,
- cukier
Składniki na grzanki:
- chleb tostowy/bułka,
- masło,
- torebka cukru waniliowego
Porzeczki należy umyć, oczyścić z szypułek, wrzucić do garnka i zalać wodą równo z poziomem owoców. Postawić na ogniu dodać cukry waniliowe. Gotować około 15-20 minut, żeby wrzało i owoce były mięciutkie. Następnie zmiksować blenderem. Kiedy owoce są dokładnie przetarte dodajemy jogurty naturalne i dosładzamy wedle uznania. Tak przygotowaną ''zupkę'' należy schłodzić i podać z waniliowymi grzaneczkami.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier waniliowy i wrzucamy pokrojone w kostkę pieczywo. Obsmażamy z każdej ze stron podajemy ciepłe lub zimne wedle uznania :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz