"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

czwartek, 17 lipca 2014

Chłodnik porzeczkowy

Chłodnik porzeczkowy i każdy inne to idealne danie na upalne dni :) Łatwe, szybkie, lekkie, chłodzące i pożywne :) gorąco polecam :) 






Składniki:
- około 1 kg porzeczek czarnych i czerwonych (pół na pół ),
- 2 cukry waniliowe,
- 2 duże jogurty naturalne gęste,
- cukier

Składniki na grzanki:
- chleb tostowy/bułka,
- masło,
- torebka cukru waniliowego

Porzeczki należy umyć, oczyścić z szypułek, wrzucić do garnka i zalać wodą równo z poziomem owoców. Postawić na ogniu dodać cukry waniliowe. Gotować około 15-20 minut, żeby wrzało i owoce były mięciutkie. Następnie zmiksować blenderem. Kiedy owoce są dokładnie przetarte dodajemy jogurty naturalne i dosładzamy wedle uznania. Tak przygotowaną ''zupkę'' należy schłodzić i podać z waniliowymi grzaneczkami.



Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier waniliowy i wrzucamy pokrojone w kostkę pieczywo. Obsmażamy z każdej ze stron podajemy ciepłe lub zimne wedle uznania :)

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz