"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

wtorek, 21 stycznia 2014

Sernik pod kokosową pierzynką

Niesamowity, delikatny, rozpływający się w ustach, niewiarygodnie smaczny :) Nie wiem jak jeszcze mogłabym opisać ten sernik, jest rewelacyjny. Serowa pianka, której nikt się nie oprze :) Gorąco polecam Wam ten przepis, który dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu.




Ciasto:
- 30 dkg mąki,
- 14 dkg cukru,
- 14 dkg margaryny,
- 2 całe jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy
Ser:
- 1,5 kg sera - trzykrotnie zmielonego,
- 2 całe jajka,
- 5 żółtek i 5 białek - oddzielnie,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 cukier waniliowy,
- 20 dkg kokosu
  
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. W misie miksera ucieramy 2 jajka i 5 żółtek z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie stopniowo dodajemy ser cały czas miksując. Kiedy masa jest jednolita kolejno dodajemy mleko, olej, śmietanę i na końcu budynie. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną schłodzonym ciastem blachę i zapiekamy w 180°C przez godzinę. Po godzinie na ser wykładamy 5 białek ubitych na sztywną pianę z trzema łyżkami cukru i posypujemy kokosem. Zapiekamy jeszcze 15 minut. Kroimy zupełnie wystudzony sernik :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz