Składniki:
- 1 l mąki pszennej
- 7g drożdży w proszku
- 4 jajka
- 150 ml cukru - 150 g margaryny
- 375 ml letniego mleka
- kilka łyżek cukru pudru o posypania
Zaczynamy od roztopienia margaryny, następnie w dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Dodajemy po kolei: 3 jaja i cukier,
mleko, margarynę, za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika lekko mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Na stolnicy każdą porcje ciasta rozwałkować (podsypując mąką) na okrąg grubości około 2 cm. Tak przygotowany okrąg tniemy na trójkąty, na każdy kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy począwszy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Smarujemy rogaliki białkiem i pieczemy w 200*C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz