"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

sobota, 28 grudnia 2013

Rogaliki karnawałowe

Dopiero skończyły się Święta, a już wielkimi krokami zbliża się Sylwester:) czas pomyśleć o przygotowaniu menu na sylwestrowe przyjęcie, myślę, że po świątecznym szaleństwie idealne będą bardzo lekkie i delikatne rogaliki karnawałowe :)



Składniki:

- 1 l mąki pszennej
- 7g drożdży w proszku 
- 4 jajka
- 150 ml cukru  
- 150 g margaryny
- 375 ml letniego mleka 
- kilka łyżek cukru pudru o posypania

Zaczynamy od roztopienia margaryny, następnie w dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Dodajemy po kolei: 3 jaja i cukier, mleko, margarynę, za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika lekko mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Na stolnicy każdą porcje ciasta rozwałkować (podsypując mąką) na okrąg grubości około 2 cm. Tak przygotowany okrąg tniemy na trójkąty, na każdy kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy począwszy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Smarujemy rogaliki białkiem i pieczemy w 200*C przez 15-20 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz