"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

czwartek, 22 stycznia 2015

Greckie pulpeciki z sosem czosnkowym

Przepyszne pulpeciki z ziołami, pieczone - nie smażone :) rewelacyjnie smakują Polecam wszystkim :)


Na pulpety:
- ok 1 kg mięsa mielonego,
- 250 g sera feta,
- spory pęczek pietruszki,
- solidna garść rukoli,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju

Bułkę moczymy w mleku przez około 10-15 minut lekko ją odciskamy, dodajemy do zmielonego mięsa. Cebulkę siekamy w drobniutką kostkę, zioła również i wszystko dodajemy do mięsa. Ser rozkruszamy w rękach, dodajemy olej, sól i pieprz do smaku. Całą masę mieszamy rękami bardzo dokładnie, żeby wszystkie składniki się idealnie połączyły. Proponuję dodać niewiele soli lub w ogóle jej nie dodawać, ponieważ ser jest bardzo słony. Z gotowej masy formujemy kuleczki, najlepiej mokrymi rękami, żeby się nie kleiły i układamy obok siebie na uprzednio wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
Pulpety pieczemy około godzinę w 190*C. Jeżeli ktoś woli bardziej przypieczone można na chwilkę przełożyć je na patelnię, zalać sosem powstałym podczas pieczenia i poddusić jeszcze :) 


Sos czosnkowy:
- 1 kubek jogurtu naturalnego,
- czosnek - ilość dowolna w zależności od upodobań ( ja dałam całą sporą główkę)
- sól, pieprz

Czosnek przeciskamy przez praskę do jogurtu doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i schładzamy przed podaniem.


SMACZNEGO!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz