"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Złote kopytka z ziołową salsą

Kopytka! Pyszne, proste i to chyba wystarczy :)



Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych, przeciśniętych przez praskę,
- ok 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól i pieprz


Z ziemniaków, mąki pszennej oraz ziemniaczanej, jajek i przypraw zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest zbyt wolne można podsypywać je mąką. Z gotowej masy formujemy wałek i kroimy go w romby. Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez chwilkę do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy delikatnie zostawiamy do odcieknięcia na sitku rozgrzewając w tym czasie na patelni 3 łyżek masła. Kopytka wrzucamy na rozgrzane masło i obsmażamy z obu stron na złoto.


Salsa ziołowa:
- szczypiorek,
- świeża mięta,
- bazylia,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- ząbek czosnku,
- oliwa,
- cytryna,
- sól,
- pierz


Zioła siekamy, cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę, rozgniatamy ząbek czosnku, dodajemy oliwę trochę soku z cytryny sól, pieprz i mieszamy.

Gotową salsą polewamy nasze kopytka.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz