"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

piątek, 20 grudnia 2013

Muffiny czekoladowe

Mój ulubiony szybki przepis na muffiny :) Jeśli je ozdobimy będę idealnie wyglądały na Świątecznym stole :)  a możemy również zrobić komuś słodki prezent ;)







Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki,
-  1/2 szklanki ciemnego kakao,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 jabłka,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego,
- tabliczka białej czekolady
- tabliczka ciemnej czekolady



Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz szczyptę soli mieszamy w misce. Do suchych składników dodajemy dwie łyżki masła i rozcieramy w palcach do powstania kruszonki. Szatkujemy 1/2 tabliczki białej i pół tabliczki ciemnej czekolady i dodajemy do suchych składników. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce. W drugim naczyniu mieszamy jajka, mleko, jabłka i aromat śmietankowy. Dodajemy mokre składniki do suchych i krótko mieszamy tak aby składniki zwilgotniały i połączyły się. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 160*C, a w piekarniku z trybem góra - dół w 180*C przez około 25 minut.



Muffiny możemy ozdobić kremem, lukrem białym lub kolorowym, wedle naszych upodobań i jest to kwestia bardzo indywidualna :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz