"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

środa, 9 października 2013

Kurczak egzotyczny

Danie jednogarnkowe, szybkie, proste w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo dobre zarówno na gorąco jak i na zimno :) Z ryżem, chlebem, co kto lubi :)

- 4 piersi z kurczaka,
- 1 kapusta pekińska,
- 1 papryka czerwona,
- puszka pędów bambusa,
- 2 marchewki,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki keczupu,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + trochę wody do rozrobienia

Mięso pokroić w cienkie plasterki, posolić i popieprzyć, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ok 15 minut. Kiedy jest usmażone należy je wyciągnąć a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa (kapustę, marchewkę-startą na dużych oczkach, paprykę pokrojoną w cienki plasterki, bambusa). dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie do warzyw dodajemy mięso i keczup, mieszamy delikatnie i nadal dusimy. Kiedy smaki przejdą a warzywa są wystarczająco miękkie wlewamy mąkę rozrobioną w wodzie, mieszamy gotujemy chwilę i gotowe :) Podawać można z ryżem, chlebem, a nawet samo :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz