"Do miłości i gotowania podchodź z bezgranicznym oddaniem"

środa, 9 października 2013

Tiramisu w pucharkach

Bardzo lekki włoski deser, w którym słodycz kremu z jajek i serka mascarpone przenika się z gorzkim smakiem kakao i mocnej kawy :) Uwielbiamy :)

- 250 ml śmietany kremówki,-
- 200 g serka mascarpone (ja użyłam ricotty, która nie jest tak bardzo tłusta, a też idealnie nadaje się do kremu),
- 6 żółtek,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 80 ml likieru amaretto lub rumu,
- 200 ml bardzo mocnej kawy,
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- kakao





Przelewamy ostudzoną kawę do płytkiej miseczki i dodajemy alkohol, moczymy w niej krótko biszkopty, żeby się nie rozpłynęły. Dno pucharków wykładamy biszkoptami. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone lub ricottę, cały czas ubijając aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę, którą następnie dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z serkiem. Tiramisu mieszamy delikatnie ale dokładnie. Na nasączonych biszkoptach rozsmarowujemy krem i posypujemy kakao, układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Schładzamy w lodówce 3-4 godziny, przed podaniem posypujemy grubą warstwą kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz